fagu tioata & pulou alumini poto

15 Tausaga Gaosiga Aafiaga

Aisea e lanu meamata ai le tele o fagu pia?

E manaia le pia, ae e te iloa le mea e sau ai?

E tusa ai ma faamaumauga, o le pia muamua e mafai ona toe maua i tua i le 9,000 tausaga talu ai.Na avatu e le atua fafine Asuria o mea manogi i Asia Tutotonu, o Nihalo, le uaina mai le karite.Ua faapea mai isi, pe ā ma le 4,000 tausaga ua mavae, na iloa ai e tagata Sumeria na nonofo i Mesopotamia le faiga o pia.O le faamaumauga mulimuli e tusa o le 1830. Sa tufatufaina atu le au tekinisia pia Siamani i Europa atoa, ona salalau atu ai lea o tekinolosi o le gaosiga o pia i le lalolagi atoa.

O le auala na sau ai le pia faapitoa e le o toe taua.O le itu pito sili ona taua, ou te mafaufau pe ua e matauina, aisea e lanu meamata ai le tele o fagu pia masani?

E ui lava e fai si umi o tala faasolopito o le pia, ae e le umi tele ona tuu i totonu o se fagu, pe tusa o le ogatotonu o le 19 seneturi.

I le taimi muamua, na manatu tagata o le tioata e na o le tasi le lanu, na o le lanumeamata, e le gata o fagu pia, ae o fagu vaitusi, fagu paʻu, ma e oʻo lava i tioata o faitotoʻa ma faamalama o loʻo i ai se faʻaaliga lanu meamata.O le mea moni, e mafua lenei mea i le mea moni e le atoatoa le faiga o tioata.

Mulimuli ane, faʻatasi ai ma le faʻaleleia atili o tekinolosi tioata, e ui lava e mafai foi ona gaosia isi lanu o fagu uaina, na maua ai o fagu pia lanu meamata e mafai ona faʻatuai ai le leaga o le pia.I le fa'ai'uga o le seneturi lona 19, na fa'apitoa ona gaosia lenei fagu lanu meamata e fa'atumu ai pia, ma fa'asolosolo malie i lalo.

I le vaitau o le 1930, na sau ai i luga o le maketi le faatauva a le fagu lanumeamata tele “fagu lanu enaena” ma na maua ai o le pia ua tumu i le fagu enaena e le sili atu ona leaga le tofo nai lo le fagu lanumeamata lapoa, pe sili atu foi, mo se vaitaimi “ tamai fagu enaena”.Fagu" na manuia le siitia i le "tulaga amata".Peitaʻi, e leʻi umi se taimi.Ona o le “fagu lanu enaena laʻititi” i le eria o le Taua Lona Lua a le Lalolagi sa le lava le sapalai, na tatau ai i le aufaioloa ona toe sui i le fagu lanu meamata lapoa ina ia mafai ai ona sefe le tau.

Aisea e lanu meamata ai le tele o fagu pia


Taimi meli: Apr-25-2022