fagu tioata & pulou alumini poto

15 Tausaga Gaosiga Aafiaga

Le sootaga i le va o le fagu uaina ma le uaina

O le a le sootaga i le va o le fagu uaina ma le uaina?Matou te iloa uma lava o le uaina masani o loʻo faʻapipiʻiina i fagu uaina, e faʻapea foi le uaina i totonu o le fagu uaina mo le faʻaogagofie pe mo le faʻaogaina o le teuina?

I uluai aso o le gaosiga o le uaina, o le vaitau o le aganuu a Aikupito BC, o le uaina mumu sa teuina i totonu o fagu omea e taʻua o amphorae.O laei i ofu talaloa, o loo siomia e se vaega o agelu o loo uuina fagu uaina, o le faatusa lea o atua o lena vaitaimi.E tusa o le 100 TA, na iloa ai e tagata Roma e mafai e fagu tioata ona foia nei faafitauli, ae ona o le tau maualuga ma tekinolosi i tua, e leʻi avea fagu tioata ma auala sili e teu ai uaina seia oʻo i le 1600 TA.I lena taimi, e leʻi masani ona faʻaaogaina fagu tioata, o lea o fagu muamua na mafiafia ma faʻapipiʻiina i foliga eseese, e foliga mai e pei o faʻatagata ata o aso nei.

O se fagu uaina e le na o se afifiina o le uaina.O lona foliga, lapopoa ma le lanu e pei o se suti o lavalava, ma e tuʻufaʻatasia ma le uaina.I aso ua mavae, o le tele o faʻamatalaga e uiga i le amataga, mea aoga, ma e oʻo lava i le faiga o le uaina e mafai ona iloa mai le fagu tioata na faʻaaogaina.Se'i o tatou tu'u le fagu i lona tala fa'asolopito ma mamanu ma va'ai pe fa'afefea ona feso'ota'i le fagu ma le uaina.I le fiaselau o tausaga talu ai, o le uaina na faʻatau e tagata na faʻailogaina e le gaosiga o mea i le lalolagi tuai (e pei o: Alsace, Chianti poʻo Bordeaux).O ituaiga fagu eseese o faʻailoga sili ona mataʻina o le nofoaga gaosi.O le upu Bordeaux e tutusa sa'o ma se fagu Bordeaux-style.O uaina mai itulagi o le Lalolagi Fou na aliaʻe mulimuli ane sa faguina e tusa ai ma le amataga o le ituaiga vine.Mo se faʻataʻitaʻiga, Pinot Noir mai Kalefonia o le a faʻaaogaina se fagu e faʻailoga ai le amataga o le Burgundy o Pinot Noir.

fagu Burgundy: Burgundy mumu e itiiti ifo sedimentation, o lea e sili atu le tauau nai lo Bordeaux fagu, ma e faigofie ona gaosia.

Bordeaux fagu: Ina ia aveese le palapala pe a sasaa le uaina, o tauau e maualuga ma o itu e lua e tutusa.E fetaui lelei mo le uaina mumu e manaʻomia ona teuina mo se taimi umi.O le tino fagu fa'ata'oto e fetaui lelei i le fa'aputu ma fa'ata'atia.

fagu Hock: Hock o le igoa anamua o le uaina Siamani.E faʻaaogaina mo uaina paʻepaʻe i le Vanu o Rhine o Siamani ma le Alsace e lata ane i Farani.Talu ai e le manaʻomia ona teuina mo se taimi umi ma e leai se paʻu i totonu o le uaina, o le fagu e laʻititi.

Le lanu o le fagu uaina O le lanu o le ipu tioata o le fagu uaina o se isi faʻavae mo le faʻamasinoina o le faiga o le uaina.O fagu uaina o le lanu lanumeamata sili ona taatele, aʻo uaina Siamani e masani ona faʻaaogaina i fagu enaena, ma tioata manino e faʻaaogaina mo uaina suamalie ma uaina rosé.O le tioata lanumoana e le o se uaina masani ma o nisi taimi e manatu o se auala e le masani e faʻamaonia ai le uaina.

I le faaopoopo atu i le lanu, pe a tatou feagai ma fagu uaina lapopoa ma laiti, e iai foi ni a tatou masalosaloga: O le a le gafatia o le fagu uaina?

O le mea moni, o le gafatia o le fagu uaina e mafaufauina i le tele o auala.

I le senituri lona 17, faatoʻā amata ona aliali mai fagu uaina tioata, ma o fagu uaina uma i lenā taimi sa manaʻomia ona feula e lima.Faʻatapulaʻaina e le malosi o le mama, o fagu uaina i lena taimi e tusa ma le 700ml.

I tulaga o felauaiga, talu ai o le tamai paelo oak na faʻaaogaina e avea ma pusa felauaiga i lena taimi na faʻatulagaina i le 225 lita, na faʻatulagaina foi e le Europa le malosi o fagu uaina i le 750 ml i le 20th seneturi.O le i'uga, o paelo oak laiti o lea lapopo'a e mafai ona fa'atumu na'o le 300 fagu o le 750ml uaina.

O le isi mafuaaga o le mafaufau i le soifua maloloina ma le faigofie o le inu a tagata i aso taitasi.E tusa ai ma le uaina lautele, e sili atu le le inu sili atu i le 400ml mo alii ma le 300ml mo tamaitai, o se mea inu malosi.

I le taimi lava e tasi, e sili atu ma le afa o le fagu uaina e inu ai e tane, ma e inu fafine i lalo ifo o le afa, lea e mafai ona maeʻa i le tasi nofoa.Afai o se potopotoga o uo, e mafai ona e sasaa 15 ipu tioata o le 50ml uaina.I lenei auala, e leai se manaʻoga e mafaufau i le faʻafitauli o le faʻasaoina o le uaina.


Taimi meli: Mati-03-2023