fagu tioata & pulou alumini poto

15 Tausaga Gaosiga Aafiaga

10 Itulau uaina Sili ona Malūlū i le Lalolagi (Vaega 1)

A maeʻa ona inu le tele o le "uaina tele" ma le lanu loloto, tino atoa ma le tino, o nisi taimi tatou te manaʻo e suʻe se paʻi o le malulu e mafai ona fufulu ese ai le tofo, o le mea lea e sau ai uaina mai itulagi malulu.

O nei uaina e masani ona maualuga i le acidity ma faafouina.Atonu latou te lē avatua iā te oe se “lagona o le toe fanaufouina” e pei o le malamalama, ae e mautinoa o le a latou faafouina ai oe.O se auupega faʻataulāitu lea mo uaina i vaega malulu e le mafai ona alu ese.

A'oa'o e uiga i nei 10 pito sili ona malulu o le uaina ma o le ae mauaina nisi sitaili o le uaina.

1. Vanu o Uwe, Siamani 13.8°C

O le Vanu o Ruwer e tu i le itulagi o Mosel i Siamani.O le itulagi uaina sili ona malulu i le lalolagi.Ona o le leai o se puipuiga o le vaomatua, o le Vanu o Ruwer e malulu atu nai lo isi vaega o Mosel.

O le Vaitafe o Uva e tusa ma le 40 kilomita le umi, ma o mauga i itu uma e lua o loʻo tufatufa atu i tovine vaapiapi ma tifato "Moselle-style".O togalaau e ufiufi i le Devonian slate ma le limestone anamua, lea e maua ai e uaina i le lotoifale se tofo faapitoa.Lagona o le fausaga.

Riesling o le ituaiga autu iinei, ae o loʻo i ai foi Miller-Tugau ma le ituaiga e le lauiloa Aibling.Afai o lo'o e su'eina se fa'ailoga, faleoloa Riesling, o uaina Riesling o le Vanu o Uva sa ita tele.

2. Egelani 14.1 ℃

O tagata Peretania e fiafia e inu uaina ua latou suʻesuʻeina ma le maeʻaeʻa le tofo, ae o i latou o ni tagata fou i le gaosiga o le uaina.O le tovine muamua pisinisi i Egelani i aso nei e leʻi fanau aloaia i Hampshire seia oʻo i le 1952.

O le latitu maualuga i Egelani o le 51° latitu i matu, ma e malulu tele le tau.Pinot Noir, Chardonnay, Blanche ma Bacchus ua totoina i ituaiga vine mo le uaina susulu.

Sa i ai se tala na faia e Peretania le champagne.E ui lava e leai se auala e faʻamaonia ai, o le uaina susulu a Peretania e matua uiga ese lava, ma o uaina maualuga e faʻatusatusa i le champagne.

3. Tasmania, Ausetalia 14.4°C

Tasmania o se tasi o itulagi uaina sili ona manaia i le lalolagi.Ae ui i lea, o se nofoaga e masani ona le amanaiaina i totonu o le malo o le uaina o le lalolagi, atonu e iai se mea e fai ma lona nofoaga le lauiloa.

O Tasmania lava ia ose GI fa'aitulagi (Geographical Indication, geographical indication), ae leai se vaega o gaosiga i luga o le motu na iloa e le alamanuia muamua.

Na lauiloa Tasmania i tagata i le gaosiga o le uaina ona o ona tulaga mataʻutia eseese.Faatasi ai ma le faʻaauau pea o le faʻaleleia o le gaosiga o le uaina ma le lelei i totonu o le itulagi, ua maua ai e Tasmania le tele o le gauai.

O le fanua e tele lava ina totō ai Pinot Noir, Chardonnay ma Sauvignon Blanc, lea e fa'aaogaina e fa'atosina ai le uaina ma le uaina.Faatasi ai ma i latou, ua taʻutaʻua le uaina Pinot Noir ona o lona fou lelei ma le tofo umi.

E lua mea na faateia ai le tagata faitio uaina lauiloa o Jesse Robinson ina ua asiasi atu i lenei nofoaga i le 2012. O le tasi e na o le 1,500 hectares o tovine i Tasmania;O le tau o le fa'asūsū e maualuga teisi ai le tau o uaina a Tasmania nai lo isi itulagi o Ausetalia.

4. Falani Champagne 14.7 ℃

Talu ai o le Champagne e toetoe lava o le tovine pito i matu i Europa, o le tau e malulu ma e faigata ona oʻo atu le vine i le matua atoatoa, o lona uiga o le sitaili o le uaina e faʻafouina, maualuga maualuga ma maualalo le ava malosi.I le taimi lava e tasi, e tumau pea se manogi maaleale.

O le itulagi Champagne o loʻo i le itu i matu sasaʻe o Pale ma o le tovine pito i matu i Farani.O vaega sili ona lauiloa e tolu i le itulagi o Champagne o le Vanu o Marne, Mauga Reims ma le Côtes de Blancs.E lua alalafaga i le itu i saute, Sezanne ma Aube, ae e le o taʻutaʻua e pei o le tolu muamua.

Faatasi ai ma i latou, o Chardonnay e sili ona totōina i le Côte Blanc ma Côte de Sezana, ma o le faiga o le uaina maeʻa e matagofie ma fua.O le mea mulimuli e lapotopoto ma matua, ae o le Vanu o Marne e masani ona totoina i Pinot Meunier, lea e mafai ona faʻaopoopoina le tino ma fua i le faʻafefiloi.

5. Vanu o Krems, Ausetalia 14.7°C

O le Kremstal o loʻo i totonu o se vaomatua ma e malulu le tau e aʻafia i matagi malulu ma susu.O lenei vanu ma le 2,368 hectares o tovine ua vaevaeina i 3 itulagi eseese: o le vanu o Krems ma eleele papa ma le taulaga tuai o Krems, le aai o Stein i le itu i sisifo o le nofoaga o gaosiga o Wachau, ma le tamai taulaga i le itu i saute o le faletupe. Danube.nuu uaina.

Grüner Veltliner, o le ituaiga autu i le Vanu o Krems, e ola lelei i luga o eleele lauusiusi lafulemu ma mauga tifato.O le tele o amataga ta'uta'ua e maua mai ai sitaili eseese o le uaina.Noble Riesling, o le ituaiga lona lua sili ona tele i le DAC i le Vanu o Krems, e fai ma sui o tofo eseese mai itulagi eseese.

Grüner Veltliner e olaola, vevela, ae matagofie ma maaleale;O Riesling e tumu i minerale ma faʻafouina.

10 Itulagi Uaina Sili ona Malūlū1


Taimi meli: Mati-17-2023